Girlpower [2. rész] - inspiráló színésznők

by - június 19, 2016

Itt bizony nincs helye a Disney meg Nickeldeon, meg ilyen-olyan üdvöskéknek, se a szappanoperák ötpercenként síró lányainak.
Nem kell mindig a legjobbnak lenni, de ha már valamit csinálsz, csináld teljes szívvel és odaadással. Ezt az elvet vallom én is, ahogy a következőkben felsorolt néhány, még ma élő színésznő is, kik hosszú évtizedek óta a kamera egyik oldalán állva mégsem a botrányokkal, hanem a munkájukkal tűnnek ki. 

Maggie Smith

Imádom ezt a nőt. Komolyan, akkora arc, hogy mosolyogni támad kedvem, ha eszembe jut. Persze, hogy a Harry Potter filmekből ismertem meg, lévén, hogy öt éves korom előtt sokkal jobban lekötötte a játékok és a babák amiknek mindig levágtam a haját, abban a hitben, hogy úgyis visszanől, de később egyre több filmben láttam felbukkanni, és már rég nem McGonagall-ként tekintettem rá. 2007-ben mellrákot diagnosztizáltak nála, ami sajnos terápiákat és műtéteket hozott magával. Világgá kürtölte? Sajnáltatta magát? A legkevésbé sem! Folytatta a munkáját, épp a Félvér herceget forgatták, és csak utólag vallotta be, mennyire nehéz is volt a gyógyulás. Emberként beszélt róla, nem szépített, hölgyekhez illően megfogalmazta az élményeit és a fájdalmait. Volt, hogy úgy érezte, feladja, de mindig képes volt magát összeszedni, és reménykedni. Sikeresen felépült, és később a Downton Abbey-ben olyat alakított, hogy csak miatta néztem végig a hat évadot. Ő volt az a karakter, akinél sosem lehetett eldönteni, hogy valóban színészkedik vagy saját magát adja, és számomra ez a legfontosabb egy szerep kapcsán. Látszik, hogy szereti azt, amit csinál, és hogy tudását, tapasztalatát beleadja, a maximumot hozza ki a szerepéből. Minden mondatával, minden tettével képes inspirálni és maradandót alkotni.
Jelenleg 81 (!) éves,  jótékonykodik, továbbra is aktív színésznő mind a filmek, mind a színházak terén, és még mindig a Hollywood aranykorához híven gyönyörű.

"I've won two Oscars and I still don't begin to understand film acting."
 "It's true I don't tolerate fools, but then they don't tolerate me, so I am spiky. Maybe that's why I'm quite good at playing spiky elderly ladies."

Helen Mirren

@weheartit @Pgo8 @10AnB
Maradjunk a briteknél, és az ő királynőjüknél. Helen az a színésznő, aki bármit és bárkit el tud játszani, bármilyen kategóriájú filmről is legyen szó. Dráma, vígjáték, akció, szinkronhang, neki teljesen mindegy, 100%-al odateszi magát. A munkájának él, de akár egy földre szállt angyal, mindig képes megújulni.
Összesen HATSZOR osztották rá királynői szerepét (I. Erzsébet, II. Erzsébet, Sarolta királyné, Caesonia, Hókirálynő [hang], és az Egyiptom Hercegében a Királynő [szintén hang]), nem véletlenül. Klasszikus nőiessége és "dámaisága" világhírű, ezért is volt hatalmas internetes hír, mikor lencsevégre kapták a londoni metrón. Ha valakire ráillik a YOLO jelző, akkor az ő. Az életről való felfogását tanítani kellene, a szavai nem csak üres Oravecz fecsegések. Arról nem is beszélve, hogy ő a példa a kortalan szépségre, évről évre egyre gyönyörűbbé vált.
Eszméletlen mennyiségű szerep van a háta mögött, ötven éve a pályán van, és nem úgy néz ki, mint aki hamarosan abba szeretné hagyni. 
Nézzetek meg vele egy interjút, azonnal a szívetekbe fogadjátok, vicces, de odaszúr, ha kell. Persze kellő kecsességgel és cinizmussal, ahogy azt egy brit úrihölgytől illik.
 "All any of us can do is make the best of what we have and live with generosity and kindness. Now that is beautiful."
 "Being famous for being cool about not being gorgeous."

 Julie Andrews

Úgy tűnik, ma kifejezetten a brit szigetről válogatok. Julie Andrews a mi generációnk leginkább a Neveletlen hercegnő filmekből ismeri, mint Genovia királynője, de leghíresebb szerepe még mindig a Muzsika hangjában (1965) Maria, akiből mára internetes mém lett, valamint 1964-ben Mary Poppins, amiért Oscar díjat kapott. Sokoldalú és majdnem 60 éve aktív pályafutása máig töretlen, ráadásul íróként is megállja a helyét. Egyik ismertetőjegye a fejedelmi modora, mely saját bevallása szerint is néha nehezére esik. 
 "Sometimes I'm so sweet even I can't stand it."
Énekesként is helyt állt, 4 (egyesek szerint 5) oktávos hangterjedelme jellegzetes hangjához párosulva ad egyediséget személyének. 1997-ben azonban torokműtéten kellett átesnie, ráadásul műhiba lépett fel, ami után kétségessé vált musicalénekesnői jövője. Érdekes, hogy a kétezres években kezdett inkább a gyermekfilmek és a mainstreamebb filmek felé fordulni, szinkronhangja volt megannyi animációs karakternek (pl. Shrek-ben a királynőnek), és gyermekkönyvet is írt. Mindig őszinte és egyenes, de nem bántó módon, és ugyanezt várja el mástól is. Nem avatkozik mások életébe, és a sajátját is igyekszik lakat alatt őrizni. Nőies és kecses, klasszikus és letisztult stílusa úrihölgyekhez illő, érdemes példát venni róla, és követni kifinomult életfelfogását. 
"A lot of my life happened in great, wonderful bursts of good fortune, and then I would race to be worthy of it." 
 All love shifts and changes. I don't know if you can be wholeheartedly in love all the time.

Emma Stone

@weheartit @necht0 @melissa_jh_7 @sandy_mh
Legyen a végére egy kakukktojás és egy elfogult vélemény. Igen, tudom, hogy Emma egyelőre a közelébe sem ér a már feljebb említett híres színésznőknek, alig 27 évesen mégis magasra vitte már a siker szekere. Mondhatjuk, hogy jópofa, meg kissé bolond, de ezek a jelzők csak a szerepei miatt ragadtak rá. Amit tisztelek benne, hogy hihetetlenül fejlődőképes. Ha megnézzük, hogy a butuska, béna lány szerepekből milyen hamar kinőtt, és olyan filmekben mutatta be tehetségét, mint pl. a Birdman, vagy a Segítéség egyik kedvenc filmem, akkor hamar megállapítható, hogy nem tétlenkedik. 15 évesen prezentáción keresztül magyarázta el a családjának, miért kell Hollywoodba mennie, kidolgozott tervvel és célokkal, és úgy tűnik, a befektetett munkája bőven megtérült. Megosztó személyiség, vagy szeretik vagy rühellik, tisztességgel beszól, ha kell, véleményét és nézeteit nyíltan vállalja. Magánéletét magának éli, nem a bulvárnak, egyedi stílust képvisel, és nyíltan kiáll az elvei mellett. 
"You're only human. You live once and life is wonderful, so eat the red velvet cupcake."

“I think that telling people how you really feel, being who you truly are, being safe and taking care of yourself is the most important thing.”

Akiket még meg kell említenem:
Judi Dench
Diane Keaton
Sandra Bullock
Glenn Close
Julianne Moore
Emma Watson

Számotokra ki az a híres színésznő a nagyvilágból, akiknek életét, életfelfogását követitek és tisztelitek? :)

You May Also Like

0 megjegyzés