Lucifer [1. évad] - sorozat vélemény

by - június 16, 2016Az utolsó két vizsgámra már az égvilágon semmi kedvem nem volt tanulni, így történt, hogy egész délutánokra a Viasat 3 előtt ragadtam egész évben nem is nézek tévét, hát most bepótoltam Castle, Sütimester, egy kis SYTTD a TLC-n, Két pasi meg egy kicsit, la la la... és TEMÉRDEK reklám. A kereskedelmi tévék sem aprózzák el, de a Viasat aztán, édes jó istenem, valóban tízpercenként ad egy 20 perces reklám-ajánló blokkot. Az egyetelen dolog, amiért valamennyire megbocsájtom neki, hogy egy sorozatot is unalomig ajánlgatott. Egy jóképű férfivel, aki ördögien néz és cinizmusa mesébe illő. Egy tökösnek tűnő rendőrnővel, és egy csapat fura bandával. Tetszett az intrója, tetszett a főszereplő pasi (ezt később még méééélyen kifejtem), és valahogy megragadta a figyelmem.
Lucifer a pokolban töltött évei után úgy gondolta, kivesz egy kis szabadságot.
És milyen jól tette.

A sztori alapváza szerint Lucifer boldogan él Los Angelesben, az angyalok városában, saját bárt üzemeltet, minden nő sorban áll a kegyeiért, minden hírességet ismer, óriási bulikat tart, szuper élete van a Földön, és nem is szándékozik visszamenni a pokolba. Aztán egy nap a karjában hal meg az egyik barátja, egy lövöldözés áldozataként, és Lucifer bosszút esküdik. Ez azonban nem olyan könnyű, ugyanis előbb meg kell találnia a bűnöst. Így csatlakozik Chloe Decker (Lauren German) nyomozónőhöz, és bár a nőt halálra idegesíti, együtt mégis megoldják az ügyet. 
A klisé csak úgy ugrál ki a szavak mögül, ez a legszokványosabb sorozat alapanyag, ami létezik. Ha csak a Pilot epizódot nézed meg, egyértelmű, hogy abba is hagyod az egészet. VISZONT! A dialógusok és a nyomozáson kívüli cselekmények erőssek, és ezek viszik végig a hátukon az egész első évadot. Előbbiek frenetikusak, tényleg, erre nem tudok más szót használni, nagyon 2016-sak, tele médiakultúrális utalásokkal, a legváratlanabb helyzetekben és a legváratlanabb szövegkörnyezetben. Lucifer a fő humorforrás, és azt hiszem, az egyetlen is, de még így is bőven elég. Mit mondjak, a dialógusok emelték nálam magasra az egész sorozatot.
A nyomozásokon kívüli cselekményekről nem írnék részletesen, mert minden spoileres lenne, de annyit elárulok, hogy van benne egy angyalszárny. Egy gyönyörű, fehér angyalszárny. Egy angyalszárny, amelytől leesett az állam, mert annyira csodás, hogy számomra előlépett másod-főszereplővé, egyenesen Lucifer után.
Ahogy pedig már mondtam, a 13 rész alatt mindenki háttérsztorijába belelesünk, megannyi szálat kapunk, amelyek sokkal érdekesebbek, mint a nyomozást, amiből 13-ból 10-szer az első öt percben kitaláltam a gyilkost, pedig nem vagyok nagy helyszínelős-sorozatos kedvelős. Ha valaki krimi rajongó, nem ebben a sorozatban fogja kiélni a vágyait. 
A színészek és szerepeik:
Ó, te jó ég, a színészek. Tom Ellis A nagybetűs ÖRDÖG maga. Ezt a szerepet rá szabták, a részek előrehaladtával egyre biztosabb lettem benne, aminek köze lehet ahhoz, hogy hagyták kibontakozni. Élesen látszik a különbség az utolsó részben nyújtott teljesítménye és a pilot epizódban játszott karaktere közt. Lehet, hogy Tyra Banks a szemmel mosolygás kitalálója, Tom Ellis azonban a tekintettel minden érzelmet átadó emberek királya. Az első részben csak annyit állapítasz meg, hogy állati dögös a fekete borostájával, mindig kifogástalan öltönyében, az álomautójával és a lehengerlő mosolyával.
Aztán ezt kidobod a francba.
Hihetetlen, Luciferként milyen élesen tud váltani egyik érzelemről a másikra, a szarkazmusból a megbántott kisfiúvá, a mindenhatóból az apja utálatára, és így tovább. Ezelőtt semmit nem tudtam Tom Ellis munkásságáról, őszintén bevallom, de ezek után... Lazán top 10-es színészként nyitott nálam. Miatta megéri legalább belekukkantani ebbe a sorozatba. Az ő esetében nem volt az az érzésem, hogy szerepet játszik, elhittem, hogy valóban Lucifert látjuk, hogy Lucifer mondja ki az amúgy előre megírt mondatokat, és hogy Lucifer veszíti el az értelmes eszét időközönként. Átjött, nagyon jól átjött.
Fontos: CSAKIS és KIZÁRÓLAG EREDETI NYELVEN tessék megnézni a sorozatot, a brit akcentusától leestek a székről. 

Aztán ott van Lauren German (Chloe Deckerként), aki szegény, ott van, de egy pillanatig sem hiányzott. A szomorú fején kívül nem sok mást láttam, el sem tudtam dönteni, hogy egyáltalán játsza-e a szerepét, vagy csak alapból ilyen. Az első öt részben idegesített, a másik ötben valahogy megszoktam a jelenlétét, az utolsó háromban pedig teljesen kidobták a valamennyire tökösnek mondható karakterét az ablakon. Pl. volt egy jelenet, mikor részegen beállít Luciferhez, és nyugodtan elmondhatom, hogy nem csak a sorozat, de a földkerekség legrosszabb néhány perce az a jelenet. El sem tudtam dönteni, hogy túljátsza, vagy egyáltalán nem játsza el a szerepét. Lehet, hogy igazából ilyen a karaktere, ez esetben elnézést a színésznőtől, de akkor viszont vegye saját kézbe az irányítást, és hozzon ki belőle valami jobbat.
D.B. Woodside aka Amenadiel angyal az utolsó részig idegesített, ott viszont kiteljesedett a testvér páros közte és Lucifer közt, ami óriásira sikeredett, sokkal többet kellett volna ebből mutatni, mert a két földöntúli karakter kettőse nagyon jó színfoltja lehet a sorozatnak. A színész 10 részen át fapofával mondta végig a szokásos mantráját, az utolsó három részben viszont megdarálták és elengedték, csináljon, amit akar. Hasonlóan Tom Ellishez, az ő karakterének is nagyon jót tett. Kíváncsi vagyok, milyen szerepe lesz a második évadban.

Lesley Ann-Brandt színésznő Mazikeen háromszor meg kellett néznem IMDb-n, hogy írják femme fatal és gyakorta féltékeny karakterét nagyon jól hozza, kissé beteg, kissé antiszoc, de mégiscsak Lucifer legjobb barátja, bajban és jóban egyaránt. Itt azért negatívumként megemlíteném, hogy a köztük lévő kémián még kellene picit dolgozni, annyira nem jött át, mint pl. a pszichológusnő és Lucifer közt. 

Két üdítő színfoltja a sorozatnak a már említett pszichológusnő, Linda Martin (Rachael Harris) és a Trixit alakító Scarlett Estevez. Előbbi kissé zakkant, kissé naív és kissé hormonálisan túltengett, de nagyon viccesen tálalva, utóbbi pedig kenterbe veri színészileg az anyját alakító Laurent, pedig a kiscsaj még nem lehet 10 éves sem (sehol nincs adat az életkoráról). Tőlük kettőjükből sokat várok a következő évadokban, mert nagy szükség van rájuk, Ellis egy ideig elviszi a sorozatot a hátán, de nem örökké.

Annyi ilyen sorozat van már, miért pont ez nyerte el a tetszésem? Mert nem csak szórakoztató, hanem komoly témákat is feszeget. Nem csupán fantasy, hanem ezeket az elemeket emberi párhuzamba is vonja. Az apakomplexus, a előítéletek, az elvált szülők mind-mind manapság sajnos megszokottnak mondható problémák, a sorozat mégis képes más szemszögből megmagyarázni és bemutatni őket. Ez az egyik nagy erőssége, hogy képes a fantasy világot néha kicsit háttérbe szorítani, és az emberi mivoltot helyezni előtérbe, ÉS ugyanígy tesz fordított esetben is. Más sorozatok is próbálkoznak ezzel, sokkal kevesebb sikerrel. Bízom benne, hogy a későbbi évadokban nem ezen buknak majd el.

Legjobb rész(ek): Nem tudtam dönteni, úgyhogy 1x07, 1x09 és 1x13
Legjobb jelenet: minden Lucifer pillanat :D
Legjobb cuki jelenet: a zongorás
Mélypont: Chloe "részegeskedése"
Kiből akarok még többet: Trixiből, of course, hatalmas potenciál

some quotes:
"Dan: You don't care who you piss off, do you?
Lucifer: Not in the slightest, no."

"Father Frank: We all have demons inside.
Lucifer: My demon tends the bar."

Chloe: Act like a child, get treated like a child.
Lucifer: Isn't it illegal to have your child locked in a car?

Lucifer: There are several lovely ladies milling around out there. Which one do you desire?
Security Guard: You. I'm gay.
 

You May Also Like

0 megjegyzés