5 nyári program-ötlet, amit igenis csinálhatsz egyedül

by - június 18, 2017

A világ alapvetően úgy van beállítva, hogy van egy párod. 1-et fizet, kettőt kap akciók, kettő vásárlása esetén olcsóbb a termék, két fős luxusutazásokat lehet nyerni és így tovább. Erről annyi a véleményem, hogy a világ bekaphatja. Ha tényleg csak párban lehet leélni az életem, akkor alapból egy plusz emberrel együtt születek, nem? És itt most amúgy elnézést az ikrektől, ez egy sokkal komplexebb filozófiai értekezésem eredménye, amelyet nem most szeretnék kifejteni, elég a barátaimat részeg estéken ezzel ölni.
@neverhood / Copyright © 2016-2017 Minden jog fenntartva!
Igyekszek a lényegnél maradni, na. A média, meg a társadalom is sulykolja beléd, hogy egyes programokat ciki egyedül végezni. Ez egy akkora bullshit, hogy az én pofám szakad le. SEMMI nem ciki, amit csinálni akarsz, ha jól érzed magad benne. Egy év alatt már csomó bejegyzésben magyaráztam, hogy egyedül lenni nem rossz, hanem sokszor már-már kiváltság. Szabad vagy, oda mész és azt csinálsz, amit csak akarsz. Szóval igyekeztem összeszedni öt olyan nyári programot, amihez nem kell a barátaid vagy a pasid/barátnőd beleegyezésére vagy gondolkodására várnod, csak a saját bátorságodéra, hogy járd a saját utad. 

1. Mozi

Kezdjük egy igen lightos megmozdulással. A szüleim most sem tudják feldolgozni, hogy néha tök egyedül beülök a moziba, egyszerűen nem értik, miért nem hívok valakit. Azért kéremszépen, mert magam akarom kielemezni a filmet, megérteni, vagy csak simán kikapcsolni az agyam a hatalmas képernyő előtt. A Marvel filmekre mindig tesómmal megyünk, amióta az eszemet tudom, azt közösen kell kibeszélnünk, de ha nekem tetszik egy film előzetese és a kritikák róla, ami senki más érdeklődését nem kelti fel, akkor csak azért hagyjam ki magam egy jó élményből, mert "MÁS" máshogy gondolkodik? Nope, kizárt. 
Ha nyáron a barátaitok elfoglaltak, vagy még vizsgáznak, esetleg elutaznak, te pedig egyedül maradsz, akkor emeld fel a segged, pakolj fel a legnagyobb pattogatott kukoricából, dőzsölj és élvezd a hatalmas képernyőt. 
+ előny: nyáron kevesebben járnak moziba, úgyhogy néha tied az egész terem. Totál szürreális érzés, ennyit elárulhatok. 
@neverhood / Copyright © 2016-2017 Minden jog fenntartva!
2. Utazás

Az egyik lemondja, a másiknak nem tetszik az utazási terv, a harmadik az egész házat felpakolja két napra... én meg gutaütést kapok. Szerencsére egyre többeket sikerül rávennem, hogy legyenek "vakmerőek" és induljanak neki egyedül az országnak, vagy legalább a városnak. Aláírom, vannak olyan utak, amelyeket jobb megosztani egy olyan emberrel, akit szeretsz, és valóban közös élményként megélni, de hatalmas ereje van az egyedül kirándulásnak is. Nagyon sok mindent megtudhatsz magadról, fejlődik a probléma megoldó képességed, és tényleg a saját urad vagy, azt csinálsz, amit csak akarsz. Nem kell egyből a kontinens másik felébe menni, már az is egy napos élmény lehet, ha elkocsikázol a szomszédságban levő településre, esetleg felülsz a másik nagyvárosba tartó vonatra. a buszt azért nem említem, mert utálok buszozni, de természetesen benne van a listában, csak na, értitek :D  Kezd kicsiben, a nyár azért van, hogy megéld.
+ opció: Virág említette egy régebbi kommentárban azt hiszem, hogy neki nagy bakancslistás álma, hogy egyszer egyedül eltöltsön egy estét (woaaaa, alliteráció szivi) valamilyen luxushotelben, és szerintem ez is egy király ötlet :D 

3. Piac/Vásár

Jöjjön az első nem szokványos program, de nyugalom, megmagyarázom. Sok korombelivel beszéltem, akik az életben nem voltak még piacon, vagy vásárban, és bár sokan hétvégi családi kiruccanásnak tekintik ezt a helyet, én pont ellenkezőleg gondolom. Apád meglát valamit, anyád már a következő sorban van, te megvennél valamit, de egyik se figyel rád, a tesód meg csak a kajás standokra tud gondolni. Nálunk kb. így néz ki egy vásárba járás, és gyorsan be is fejeztem a family trippeket. Piacra már rég egyedül járok, összeszedem ami kell, ráadásul azt veszek vagy nézek meg, amit csak akarok, senki nem nyaggat hátulról, mint valami kis ördög, ráadásul ismerősökkel is össze tudsz futni, akiktől összeszedheted az aktuális belpolitikai híreket (értsd: falusi pletyka). Plusz korán is kelsz, ergó produktívabb a napod, felfrissülsz és még nem is költesz annyit, mint egy hipermarketben vagy egy plázában. 
Próbáljátok ki, milyen egy nap korán kelni nyáron, mikor még nem égsz meg a tűző napon, és kimenni a piacra/vásárba. Meg fogtok lepődni magatokon is.
@neverhood / Copyright © 2016-2017 Minden jog fenntartva!
4. Cukrászda/kávézó

Ha látsz Szegeden egy vörös hajú lányt, aki a kávéját issza, és a laptopján pötyög, vagy a könyvet bújja, esetleg sebesen körmöl egy füzetbe, az én lennék. Ezek az én alone time-jaim, és egy pillanatig sem jut eszembe, hogy más is ott legyen. Van egy feelingje annak, ha beülsz a fent említett helyek egyikébe, és csak figyeled/hallgatod az embereket, vagy írsz, vagy olvasol, vagy rajzolsz, vagy bármit csinálsz, ami csak boldoggá tesz. Sehol nem írja törvény elő, hogy csak csapatostól lehet berobbanni az ilyen helyekre, plusz magadat vendégelheted meg a finomabbnál finomabb ínyencségekkel. Krakkóban szoktam rá igazán a városi cukrászdákba mászkálásra, ott az volt az idegesítő, ha mondjuk a Wadowicében (ami egy elég diákbarát cukrászda és kávézó) az asztalnál beszélgettek, nem pedig tanultak, vagy a saját dolgukat csinálták az emberek - egyedül. 
+ előny: sok jó pasit láthatsz, ami már szemlegeltetésnek sem rossz program, én belőlük kotyvasztom össze az aktuális főszereplőimet az írományaimban.

5. Túrázni/sátrazni

Tudom, most mondanátok, hogy "hát ez ugyan olyan, mint utazni". Öhm, nagyon nem. Utazáskor más emberek is körbevesznek, vagy legalább épületek, járművek, van egy szállásod, ha több napra mész, ahol azért tetőt adnak a fejed fölé minimum.
Túrázáskor tényleg rohadtul egyedül vagy, a természet vesz körbe, a kis köcsög szúnyogok, meg úgy általában az időjárás szeszélyeinek vagy kitéve. Azért persze nem kell random elindulni egy irányba, és amit az isten áld stílusban nyomulni, de biztos vagyok benne, hogy bárhol is élj, a közelben van kijelölt túraútvonal, melyet követve biztosabban érsz célba. 
@neverhood / Copyright © 2016-2017 Minden jog fenntartva!

Nektek milyen programötletetek van még? A szobában döglés és sorozatnézés nem opció ;) Írjátok le kommentben itt, vagy bármelyik más platformon (Facebook, Instagram, Moly) mert az idei nyárból én is a lehető legtöbbet akarom kihozni, és ehhez az kell, hogy hasznosan és önmagamhoz képest újdonságokkal töltsem a napom. Plusz az érdekesebb "esetekről" vlog formájában be is tudok számolni, szóval tényleg várom a jó kis ötleteket :D 

FONTOS INFÓ:  Leiner Laura: Egyszer c. könyvéért a nyereményjáték a jövő hét folyamán lezártul, ne maradjatok le egy jó és kreatív lehetőségről. Péntekig van a határidő, jövő vasárnap pedig már a nyertest hirdetem ki! Minden részletet IDE kattintva megtaláltok, a már jelentkezők képeit pedig ITT. :) 
Szép hétvégét csibék, jövő héten újabb vlog és újabb bejegyzés érkezik :) 

You May Also Like

12 comments

  1. Tetszett ez a bejegyzés, adott egy kis motivációt arra, hogy kimozduljak. :)
    Egyébként tegnap találtam a blogodra, aminek nagyon örülök, mert a többi bejegyzésed is hasonlóan tetszik. :D

    Szép napot! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, ha tetszik, mindig jó érzés olvasni, ha valakinek tetszik amit írok :) Igyekszem a továbbiakban is tartani a szintet :)
      Látom, hogy te is blogolsz, mindjárt "átnézek" :D

      Köszönöm, viszont kívánom :)

      Törlés
  2. Woaaa, tisztara celebnek erzem magam xddd
    Amugy ha meg nem mondtam volna - marpedig tudom hogy mondtam, de erre ujra es ujra kesztetest erzek mikor a posztjaidat olvasom ;) - tenyleg valami lenyugozo ahogy irsz. Fantasztikus erzeked es stilusod van hozza, hogy barmit, akar a leghetkoznapibb dolgokat is fenomenalisan es humorosan fogalmazz meg. Egyszeruen jo olvasni <3

    Pusszancs:
    Virag ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Cölöb is vagy, az utóbbi időben tök sok helyen hivatkozok rád amúgy :'D
      Köszikösziköszi, nagyon fel tudnak tölteni az ilyen vélemények <3 :*

      Törlés
  3. Nekem a kocogás, barátomnak a biciklizés az "alone-time" :D Többször beszéltük az egyik barátnőmmel, hogy menjünk kocogni, de hát sose ér rá, aztán meg úgyis tudom, hogy elmenne az idő a pletyózással, szóval búcsút inthetnék a mozgásnak, ha valakivel együtt mennék szaladni. Barátom meg már néhány éve aktívan biciklizik, a bicikli a másik szerelme, néha mikor hosszabb utakra megy akár 80-100 km-eket is leteker, ami szerintem fantasztikus. S sokan kérdik tőlünk, hogy én miért nem csatlakozok hozzá amikor biciklizik - hát hogy vegyem el tőle ezt az élményt? (nekem amúgyis csak az egyenes úton való biciklizés megy, dombon felfele meg lefele tuti tolnám, akkor meg hova induljak el? :DD)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem ez totál érthető. Most te halj meg azért, mert ő 100 km-t leteker, vagy ő loholjon melletted, csak mert te kocogni szeretsz? Gondolom úgyis csináltok egy csomó más dolgot együtt, nem kell a másikért azért meghalni, vagy kiköpni a tüdődet :D

      Törlés
  4. Én rengeteget vagyok egyedül, és elég inspiráló volt a bejegyzésed, örülnék még hasonlónak. :) Legjobban a kávézós tipp tetszett, eddig még nem mertem egyedül beülni sehova, mert félek, hogy megnéznek az emberek, de na, tudom, ez butaság. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, ha tetszik, vagy ha az írásaimmal tudok valakinek segíteni, még ha csak annyit is, hogy elgondolkodik az olvasottakon :)
      A nyár a lehetőségeké, ahogy te is a bejegyzéseidben írod, szóval bátran próbáld ki, érdekes tapasztalat :)

      Törlés
  5. Haha, a bevezetésed nagyon Egynyári kalandos, Dóra is ugyanezt mondta benne :D
    Én utazni meg túrázni nem igazán mernék egyedül, hátha eltévedek vagy baj lesz, de moziban voltam már (mikor senkit nem érdekelt a film rajtam kívül), és kávézni is szívesen megyek magamban :) Mondjuk azt is úgy kezdtem, hogy először olyan helyre mentem, ahol egy barátom dolgozik :D Számomra ezek az egyedül tervezett programok mind azért vannak, hogy fokozatosan még egy kicsit önállóbb legyek, mert bár elköltöztem már otthonról az egyetem miatt, de még mindig nagyon függök másoktól, és van, hogy egyedül nem megyek ki a lakásból :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Yess, reméltem, hogy vannak még itt Egynyári kalandosok, azért is indult így :DDD
      Hasonlóan gondolom, elég jó önismeret az, ha tényleg csak önmagad vagy. Amúgy azért is pesti képek kerültek a bejegyzésbe, mert ezek tavaly készültek, mikor életemben először teljesen egyedül mentem Pestre, amolyan egy napos kirándulásra, és imádtam minden percét.
      A baj lesz dolog... értem, miért gondolod így, viszont szerintem baj a saját házamban, vagy a legjobb baráti társaságomban is történhet. A bajra én inkább kihívásként tudok tekinteni. :)

      Törlés
  6. De jó post! :) El is felejtettem, hogy régebben sokkal többet járkáltam egyedül, 13 éves koromtól koliban éltem, muszáj volt egyedül megoldani dolgokat, nem lehetett másra várni.Sőt kifejezettem imádtam egymagamban császkálni, új helyeket felfedezni, beülni kajálni egy jót, órákig könyvtárban válogatni, olvasgatni teraszokon egy pohar borral. Ah, hiányzik.Nekem a főváros egyedül is mindig "jó élmény" volt, ez a mostani kisváros más, de igyekszem meglátni benne, ami szép.Utaztam az ország másik felére egyedül, koncerten is voltam már egyedül, moziban is, én is megfogadtam már régen, hogy nehogymár azért lemaradjak valami számomra értékestől, mert épp nem ér rá a barátom meg a haverjaim. De élénken emlékszem, hogy a mozi jegypénztáránál csodálkozva kérdezett vissza a srác, hogy "csak egyet?", a jegyszedő is megjegyezte, hogy "csak így egyedül?", a büfénél szintén "csak egy menü?", én meg így áá, IIGEN,EGYET, mi a franc van akkor?:DDD Furcsa:).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem gondoltam, hogy ekkora lavinát indít el a bejegyzésem, de annál jobban örülök, hogy mások is pozitívnak látják azt, ha az ember egyedül is képes megállni a helyét! :) Várost járni, ha akár azt is, ahol évek óta laksz, szerintem nagyszerű kikapcsolódás, és újdonságokra is lehet bukkanni, ami mellett az ember akár nap mint nap elmegy, észrevétlenül.
      Na, koncerten még nem voltam egyedül, habár hagytak már ott a tömegben és az első sorban a többiek, én meg gond nélkül buliztam tovább, szóval gondolom hasonló élmény lehet totál egyedül tombolni :D

      Törlés