Kody Keplinger: The DUFF - A pótkerék

by - május 18, 2016


Nem fogok hazudni, körülbelül hatszor olvastam ezt a könyvet, valami eszement módon imádom. Miért?
Mert más.
Nagyon más.
Az egész életem úgy telt el, hogy bár sok barátom van, valahogy mindig úgy éreztem, ők sokkal nyitottabbak, sokkal közvetlenebbek és ebből kifolyólag sokkal kíváncsibbak rájuk az emberek, mint rám. Szépek, okosak, a maguk módján bevállalóssak, én pedig csak ott állok bambán és mosolygok, hogy milyen szerencsések.
Aztán jött ez a könyv, és a pofám leszakadt, mert az életemet írta le, és azért az marha ijesztő tud lenni. Bianca, aki cinikus-királynő, a maga módján piszok negatív felfogású, titokban hosszú ideje kiszemeltjével mégsem mer beszélni, és sokáig fel sem fogja, hogy vele lenne a probléma.
Aztán jön Wesley, az iskola királya, és eltiporja Bianca addigi világát.
Vajon tényleg problémának nevezhető az, hogy ő a DUFF?
DUFF - Designated Ugly Fat Friend, magyarul kb. Ügyeletes Ronda Dagi Barátnő. Te mit szólnál, ha valaki ezt a képedbe mondaná? Nem esne jól, mi?
De talán csavard meg a dolgot... mi lenne, ha senki nem közölné veled, hogy te vagy a DUFF?


@neverhood
A könyv nem egy problémára próbál megoldást találni, hanem problémára talál újabb problémát, és arra egy még nagyobbat. Egy idő után rájössz, hogy Bianca (és az emberek) legnagyobb gondja nem a külseje, vagy a duffsága. Annyi ügy vesz minket körül, erőszak, válás, széthullott családok, hogy a külsőségek jelentéktelenné válnak. És ezeken belül is... Azt hinnéd, hogy csak neked rossz, másnak annyira tökéletes élete van, tökéletes külső, megnyerő alkat, kiváló jegyek, stb. Pedig a falak mögött mindenki a saját gondjával küzd.

"Ne hazudj magadnak csak azért, mert azt hiszed, úgy a biztonságosabb."

Bianca, a főszereplőnk, aránylag nyugodt életét éli, teljesen ellentmondva a tömeg akaratának, két legjobb barátnőjével, és titkos kiszemeltjével. Tipikus pasis-lány, trágár, saját magának állított elvekkel. Nem fél visszavágni a neki beszóló személyeknek, sajátos véleménye van körülbelül mindenről, és ezt állandó jelleggel meg is osztja, ha úgy adódik, legyen az pozitív (ritkán) vagy negatív (elég gyakran).
Aztán jön Wesley, és ezt a nyugodt életét a feje tetejére állítja - egyáltalán nem jó értelemben. Wesley beképzelt, hazárdjátékos és kicsit sem szégyenlős.
Bianca gyűlöli Wesley-t, Wesley pedig egyszerűen kövérnek hívja a lányt. Mi ez, ha nem egy gyönyörű kapcsolat kezdete?
B. és Wesley fura, kezdetben szigorúan szexre korlátozódó kapcsolata mégis kicsúszik a kezük közül, és ki tudja, hol áll meg, ha egyáltalán megáll valaha. Érdekesnek és jó ötletnek tartom, hogy nem egy átlagosan kezdődő kapcsolatot kaptunk, hanem durr bele a közepébe, hogy aztán minden még bonyolultabb legyen.


@weheartit @shaonig93
Szeretem a könyves pasikat, mert álomszerűek, mindig édesek és őrjítőek. És természetesen sokkal jobbak, mint a valóságosak. Erre itt van Wesley, aki iránt csak lassan, kiforrva kezdesz el érzelmeket táplálni. Mert mondjuk ki őszintén, egy köcsög. Egy igazi ókori görög váza. Tökéletes külsejét ott használja ki, ahol csak tudja, és persze ő bármit megtehet, végülis nem ő a DUFF.
Aztán rájövünk, hogy valóban nem is lehet DUFF. Mert ahhoz barátok kellenének, őszinte kötelékek, Wesleynek pedig nincs. Mondhatnánk, hogy felelőtlenség ez a szexuális kapcsolat köztük, és hogy nem kellene reklámozni, meg hirdetni, de istenem, épp ez tetszik az egészben: nem egy szokványos kapcsolatot kapunk, ami rózsaszín burokkal kezdődik, hanem egy igenis problémásat, ami még nagyobb problémává alakul. Arról nem is beszélve, hogy a könyv végére Bianca is rájön, mekkora őrültséget tett, ami akár az egész életét romba dönthette volna.

„Wesley Rush nem fut a lányok után, de én most igenis futok utánad.”

Biancaról úgy vélem, eleget írtam már, ha ennél is jobban jellemezném, mindent elárulnák a könyvről. Megvívja ő a saját harcát, nem is kicsit. Ami fontos, hogy önmaga teszi ezt. Sem Casey, sem Jess segítségét nem kéri, pedig a lányok fontos szereplői B. életének. Casey gyermekkora óra, Jess egy óriási csalódás útján, de ők hárman alkották a triumvirátust - egészen eddig. Vajon Bianca titkolózása meddig fajul? Olvasd el, és minden kérdésre választ kapsz!

Imádom ezt a könyvet, mindig is imádni fogom, mert tartalmas, eseménydús, tanulságos, hihető és szenvedélyes. Vannak hibái, de az embereknek is vannak, mégis elfogadjuk őket.

Borító:  pontosan olyan, amilyennek egy ilyen sztorihoz kell, hogy legyen. Figyelemfelkeltő, egyedi, kreatív és komoly indok, hogy a polcodon csücsüljön a kicsike.


SOME QUOTES:
"Büszkén vállalom, hogy utálom azokat a lányokat, akik azt mondják, beleszerettek valakibe azelőtt, hogy egyáltalán randiztak volna az illetővel."

"Nem számít, hova mész, vagy hogyan próbálod meg elterelni a figyelmedet, a valóság előbb-utóbb utol fog érni."

 "(…) tényleg én vagyok a Duff. De mindenki más is az. Mind kibaszott Duffok vagyunk."

You May Also Like

0 comments