10 dolog, amit mind csinálunk vizsgadőszakban - tanulás helyett

by - május 19, 2016


Ha megkérdezel a szakunkon bármely másodévest, hogy melyik a jobb: a tanulmányi- vagy a vizsgaidőszak, szinte kivétel nélkül mind az utóbbira szavazunk. Kötetlenség, akár egész nap ágyban és asztaltál döglődés pizsamában... Elméletileg nagyban tanulva. Gyakorlatban pedig... 

10. Megnől az aktivitásod Instagramon/Snapchaten

Míg máskor unalmadban görgeted végig a hírfolyamot, addig vizsgaidőszakban kikapcsolódás címszó alatt. Öt perc tanulás után ránézel a telódra, csak egy pillanatra, ami aztán legalább húsz percig tart. Lefotózod, ahogy tanulsz, szépen beállítgatva a papírt, jegyzetkiemelőt, tollat, bögrét... Egy kis filter, néhány #hashtag, aztán azt kezded el lesni, mennyi szivecskét kapsz. Aztán nézed a hasonló képeket, és így tovább, mint egy ördögi kör.
Írd be keresőbe, hogy #studyblr, és soha többet nem nézel a jegyzeted felé. Tapasztalat.

@neverhood
 9. Panaszkodsz a többieknek, hogy semmit nem tudsz

... és ők is neked, és egymást nyugtatjátok, hogy a másik úgyis tudja.
Aztán mind óriásit buktok (muhahahaaa). Jó, na, csillagos ötöst kaptok, és aztán ezért szóltok be egymásnak. És a bukottak is nektek. Joggal.

8. Hirtelen nagyon sok jó ötleted támad, aminek semmi köze a tananyaghoz
 
...vagy az egyetemhez, vagy akár az eddigi életedhez. Eszedbe jut, milyen rég fűztél már gyönygyöt, vagy de rég kertészkedtél már, vagy épp késztetést érzel beindítani a cukrász tudományod a legbonyolultabb neten látott recepttel kezdve.
 
7. Még nincs is jegyed, de máris kiszámolod a várható átlagod
 
... a legjobb és a legrosszabb eseteket is, meg különböző verziókat, csak hogy mégis hogy készülj az adott tárggyal kapcsolatban. Elég-e a kettes, vagy erőltesd meg magad? Komoly kérdések ezek, ne aprózd el.

@tumblr
6. Megpróbálod magad motiválni
 
... aminek újabb több órás internetezés lesz a következménye. Csak hogy néhány fantasztikus időrabló weboldalt említsek: Pinterest, Weheartit, Tumblr, Instagram
. Valahogy sokkal izgalmasabb azt nézni, hogy mások hogy tanulnak, milyen szép füzetük van, mennyire király kávésbögréjűk, művészi szintű jegyzetük, és így tovább.

5. Közös programot szervezel a hónapok óta nem látott ismerőseiddel
 
Nekik is tanulniuk kellene, neked is. Épp ezért találjátok meg a közös témát, és mesélitek el egymásnak a legjelentéktelenebb részletekig a sztorijaitokat. Csak ne kelljen visszamenni tanulni. Átérzem.

 4. Interjúztatatod a már vizsgán túljutott szaktársad

Csak hogy felkészülhess, mert biztos sokat ér, ha tudod, milyen kérdések voltak, milyen volt a tanár hangulata, milyen színű a terem, van-e lehetőség telefonos segítségre, ülhetsz-e a legjobb barátod mellé, és így tovább. Az ördög a részletekben rejlik.
@tumblr
3. Sorozat
 
Ha egy sorozatot sem követtél ezelőtt, vizsgaidőszakban biztosan találsz egyet, amibe relaxációképp bele-bele nézel. Lehet, hogy máskor nem is érdekelne, de most csak ki akarod kapcsolni az agyad, annak pedig tökéletes, és komolyan ki merem jelenteni, a szükséges rossz.
Tavaly ilyenkor kezdtem bele a Trónok Harcába. Hülye ötlet volt.

2. Egész napokat vagy képes/kénytelen a szobádban tartózkodni
 
... anélkül, hogy napfényt látnál. Vagy valamelyik családtagod. Lakótársad. Élőlényt. Ha a GPS követni tudna, valószínüleg csak a szoba-fürdőszoba-hűtőszekrény hármas közti utat vázolná fel.

1. Könyörögsz
 
Nem kell vallásosnak lenned. Könyörögsz, a
hogy kilépsz a szobádból vizsgára indulásra készen. Könyörögsz a tételhúzás előtt. A vizsgalap kiosztásakor. A behívásra várva a tanár szobája előtt. Egyszerűen csak könyörögsz minden istennek, földinek, univerzumnak, állatnak, ami csak eszedbe jut.
Rosszabb esetben a tanárnak egy átmenőért.

@9gag
+1
Megdicséred magad a sikeres vizsga után. Csak görbüljön, a következőt majd jobban megcsinálod. (Aha. Nem.)



Ti mivel bővítenétek még a listát? :) 

You May Also Like

1 comments

  1. Mintha rólam írtál volna, a 2. pontot kivéve, mert én sajnos dolgozom is. Igen, vizsgaidőszakban is. :D Vannak tipikusan olyan szaktársaim, akikkel vizsgaidőszakban csetelek a legtöbbet, mert mindkettőnknek kell a megerősítés, hogy "ugye te se tanultál még?" :D A jegyzet fotózásról inkább nem is szólnék, volt pár alkalom, mikor elszégyelltem magam miatta, és sosem tártam a közönség elé a gyönyörűen elrendezett cuccaimat -aminek a felét sose használtam... :D Szép is ez, hiányozni fog...de addig még lesz belőle 6, szóval majd igyekszem "kiélvezni".

    VálaszTörlés