Forradalmi hangulat - könyvajánló

by - október 23, 2016

Őszinte leszek - egész héten nem volt ötletem, miről írjam meg a heti bejegyzést, vasárnap reggel pedig kezdtem pánikba esni, hogy nem lesz poszt, mert nincs témám. Persze, csinálhattam volna valamilyen Book TAG-et, vagy egyéb egyszerű képes bejegyzést, de szeretek új, vagy legalábbis nem szokványos témákkal előállni. 
Aztán fogmosás közben mikor máskor beütött az ihlet: össze lehetne szedni azokat a Young Adult könyveket, amelyekben komoly célt jelent az elnyomó hatalom megdöntése és egy szebb világ elhozása.
Íme a vagány, kissé csajosnak tűnő, de kedvenc lázadó könyveim listája, melyek talán egy másik világban történnek, a problémát megfogalmazva mind átérezzük, miért fognak össze az emberek. Természetesen az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc margójára. 
 
Ó, és tele lesz spoilerral.
 
Suzanne Collins: Futótűz és A kiválasztott (Éhezők-viadala trilógia)

Aztapaszta, mekkora meglepetés, hogy ezzel kezdek, nem? (szarkazmus). Míg az első részben csak a hatalom éreztette a maga köcsögségeit, addig a folytatásban már megkezdődött az ellentámadás a civilek irányából. A trilógia befejező része pedig nyíltan forradalmi hangulatú, rengeteg harccal, lázadóval és áldozattal. Ha van egy könyv, ami okosan írja le az események "miért"-jeit, nem kis társadalmi kritikával, akkor az pontosan az Éhezők-viadala. Azt is elhiszem, ha valakit nem nyűgözött le, de számomra az első olyan könyv volt, ami értelmesebben mutatta be a politika és a társadalom kapcsolatát. 
Kiera Cass: The One - Az igazi (Párválasztó-trilógia)

Tudom, ez nem épp a legtipikusabb könyvsorozat, ami a forradalommal foglalkozik, de a harmadik rész a párválasztás mellett az elnyomott társadalom egyre elmérgesedő haragjával is szembetaláljuk magunkat, nem kevés lázadóval és eseménnyel gazdagítva így a történetet. Sajnos az írónő nem bontotta ki annyira a szálakat, amelyekre szükség lett volna, így a könyv hagy maga után hiányérzetet rendesen, de aki csak olvasna a kasztrendszerről és a megtorlásról, annak tetszeni fog.
Veronica Roth: A lázadó, A Hűséges (Divergent-sorozat)

Talán az első részben nem annyira hangsúlyos, de később már egyértelmű, hogy hatalmas harcok és lázadások szükségesek ahhoz, hogy egy irányító közeget megszüntessenek. Számomra a Beavatott-sorozat egy kreatív ötlet rosszul kivitelezettnek tűnő, végül mégis valamennyire izgalmas történet, melynek főszereplője kitűnő példakép lehet minden lánynak.
Marie Lu: Legenda-sorozat

Marha gyorsan be kellene már fejeznem, mert az utolsó rész előtt szusszanni szerettem volna - ennek már egy éve. De az biztos, hogy a szabadságért való harc, valamint a mélyen megújó lázadók, és az ellentétek nem csak fekete és fehér felfogásának tipikus példája ez a könyv. Harc a hatalommal, harc az érzelmekkel és a bizalommal. Csak sejtem, mi lesz a vége, de már a második rész is brutál ütősre sikeredett. Mármint Kaede repülőt vezet, nem is akárhogy. Ez azért elég király. :D

Pierce Brown: Vörös-lázadás trilógia

Mint mindig, most is beszúrok a listába egy olyat, amit nem olvastam még, de a fülszöveg alapján elnyerte a tetszésem. A kasztrendszer, a hazugságok és a titkok mindig ütős témát képviselhetnek, ráadásul sci-fi is, szóval számomra teljesen nyerő. Lázadni lehet, és van, hogy a lázadás az egyetlen megoldás. Mindenképp várólistás ez a sorozat, ha valamelyikőtök olvasta már, szívesen fogadok véleményeket :)
Nektek melyek azok a könyvek, melyek után esetleg megéreztétek magatokban a forradalom apró szikráját? Vagy csak egyszerűen tetszett, ahogy a világot és az embereket bemutatta a történet?
U.i: Ma valahogy semmi nem akaródzott összejönni, se a képszerkesztő, se a szövegtördelés, de még a normálisan működő internet se. Igyekszem javítani a hibákat, hogy legközelebb már egész és tisztességes bejegyzést kaphassatok :)

You May Also Like

0 comments