Blogger kifejezések, amiket tudni illik egy blog indításakor - Blogsuli 1. rész

by - július 16, 2018

Mondhatni megszállt az ihlet, de az jutott eszembe, hogy általában a nyár az az időszak, mikor mindenki úgy gondolja, hogy márpedig megpróbálkozik a blog indításával. Több szabadidő, szökőkútként feltörő kreativitás, valamivel le kell foglalni a gyereket, stb. Ha követtek más bloggereket, akkor megfigyelhetitek, mennyi blogszületésnap lesz a következő pár hétben, ezzel is alátámasztva fenti hipotézisemet. de hivatalosak vagyunk már megint, enyjebenyje

Lehet tematikus, lehet életmód, lehet beauty, lehet fanfiction,  lehet BÁRMI, egy igényesebb blog kialakítása mindig időigényesebb és kisebb programozási tudást is igényel. Kérdezd meg bármelyik kedvenc bloggeredet, mind elpepecselünk a sajátunkkal akár heteket is. Ha nincs több millió forintod és egy komplett stáb a hátad mögött, akik bábúként sztárt faragnak belőled, viszont érdekelne néhány apró segítség a blogod indításához, akkor néked szól a következő bejegyzés.

Azt azért még gyors kiemelném, hogy  én sem vagyok profi, SŐT, hát nézzetek már rá szegény kaotikus blogomra :D Sok Youtube videó is igyekszik segítséget nyújtani (engem speciel csak még inkább megkavartak), de egy szinten muszáj, hogy saját magad fedezz fel mindent és bíbelődj el vele, szidva a blogger beállításokat, melyek alapfeltételei a blog indításának és működésének. 
(Aki nem szidta még a bloggert soha, az jelentkezzen nálam, és árulja el a titkát)

Templates

alias sablonok. A Bloggerrel együtt jár néhány alapsablon a blog kinézetének elérésére, de ha szeretnél különlegesebbet vagy minimálosabbat, akkor a Google segítségét vedd igénybe. Rengeteg Free Templates található a neten, biztos, hogy sok olyat is megtaláltok, amit más bloggereknél láttok. Néhány Minimal Templates igen nagy sláger, többen is ugyanazt használják, kicsinyke változtatásokkal. Fontos, hogy ha már egy ilyet töltöttél le és illesztettél a saját blogod megjelenéséhez, akkor azt variáld át a saját (és nem mástól lopott!) ízlésedre. Állítsd át a betűtípusokat, a színeket, akár a modulok méretét is, mert ha az alapot hagyod, az az ezredszerre látott blogokat fogja idézni, és az olvasóid sem biztos, hogy megkülönböztetik majd a tiedet a másikétól. 
Külön megjegyzés: az utóbbi időben nagyon sok Sáráéhoz (Metaforaszennyezés) és Nináéhoz (.ambivalentina) hasonló blogot találtunk, ahol nem csak a külsőt, de a tartalmat és/vagy a bemutatkozást is Ctrl-C, Ctrl-V-ben lemásolják. NE TEGYÉTEK, PLS! Ha valakiéhez hasonlót szeretnétek, akkor kérdezzétek meg az illetőt, engem is bátran, szoktam segíteni, csak NE MÁSOLJATOK! KÖSZÖNTEM! BEAKADT A CAPS LOCK! 
Modul

avagy lényegében minden kisebb egység. Ha az én blogomat nézzük, akkor a Follow me rész egy modul, a népszerű bejegyzések felsorolása szintén, maga a tartalmi bejegyzés része megint csak egy modul, és a fejléc is egy modul. Ezeket a modulokat lehet rakosgatni, felváltani, törölni vagy épp hozzáadni. Kicsit olyan ez, mint a Legó kockák, minden elemből összeállítani valamit, majd könyörögni kicsit a bloggernek és a templates beállításnak, hogy mondjuk úgy is maradjanak. 

Widgets

...aminek semmiféle normális magyar megfelelőjét nem találtam, és ez elég sokat elmond róla. Nem tudom a teljes programozói hátterét, hogy hogy működnek, én ezt simán le HTML-kódozom mindig, de online szerencsére elérhetőek kész oldalak, amelyek a widgetsekkel foglalkoznak. Ezek teszik lehetővé, hogy a blogomon is látható alsó sávban lévő Instagram, vagy oldalt a Facebook elérhetőségek mindig naprakészen megjelenjenek, automatikusan frissülnek legtöbbször, ha olyan kedvük van, és elég sok pluszt adnak a blogodhoz, hiszen más közösségi oldalakat is el lehet érni velük. Az ilyen HTML-kódokat szépen a hasonló nevű linkmodulba kell másolni, és aztán rendezgetni, hogy hogyan is szeretnénk, és tadamm, így történik a mágia.
(Én SnapWidgetet használok, párhavonta rosszalkodik, de alapvetően oksa az ügy)

Influencer

Itt kicsit eltérnék a blog készítésétől, és kitérnék egy manapság elég elterjedt szavacskára, ami nem más, mint az influencer. Mostanában mindenki influencer akar lenni, ami nem más, mint véleményvezérség. Mindenki piszok okos, mindenki a saját véleményét próbálja a követőinek átadni, és ezáltal sokszor ingyen reklámot adva az adott vélemény tárgyáról. Ami vélhetően elsőre mindenkinek eszébe jut, az a beauty- és fashion irányzatokban levő influencerség, amely a Youtube elterjedésével még erősebbé vált. A blogger NEM egyenlő az influenszerrel, és a falra mászok, mikor valaki mégis összeköti a kettőt. A blogger elmeséli a saját élményét, tudást ad át, információkat, esetleg sajátos tudósításokat ad át, míg az influencer elmondja valamiről hogy általánosan jó-e vagy sem. Az influencing egy marketing, mely általában befolyásos személyek általt promotált véleményeket ad át nagy követőtábornak. Nem mondom azt, hogy az egyik jó, a másik meg rossz, és egyikből át lehet menni a másikba, vegyíteni a kettőt - idővel. Mindkettőnek meg van a maga helye és a maga szépsége, jó, ha az elején eldöntitek, melyik irányt veszitek.

Ütemezés

Az egyik legokosabb dolog, amit valaki, valamikor kitalált. Nálam két opció játszik általában: vagy korán megírom a bejegyzést, és nem tudom kivárni a normális vasárnap délutáni időpontot, hogy akkor osszam meg veletek, szóval már jóval korábban közzéteszem az egész bejegyzést, vaaaaagy két hétig blogger közelben se vagyok, előtte viszont tönkrevágom a csuklóizületeimet, annyit írok már jóval előre. Ezeket azonban ütemezve teszem közzé, a blogger pedig van olyan jó fej, hogy a távollétemben is világgá kürtöli azt. Miután ez megvan, az állandó linket is másol-beilleszt a többi szocmédiás felületre, ahol szintén időztek néhány perccel későbbre, és voilá, kész a bejegyzések megosztása a távollétemben is. 
Hirtelenjében ennyi jutott eszembe első körben, de ha szeretnétek a későbbiekben is hasonló bejegyzést, akkor kérlek jelezzétek. Én őszintén csak segíteni akartam nektek, szeretek új bloggereket, bloggerinákat megismerni és bátran ajánlom, hogy próbáljátok ki magatokat ilyen körben is, mert rengeteget tanulhattok magatokról, kitartásotokról és a rejtett kreativitásotokat is felszínre hozhatjátok.

Annyit azért megjegyzek, hogy otthonról meg fogjátok kapni a kommentárt, miszerint "kint süt a nap, nyár van, ez meg a gép előtt ül egész nap." :D

Hasznos volt ez számotokra? Bloggerina pajtijaim, ti kiegészítenétek valamivel a listát? Írjátok meg odalent lécci, vagy a Neverhood's Diary Facebook oldalán, esetleg Moly.hu-n, Instán pedig követhetitek, hogy épp merre járok, igen sűrű heteknek nézek megint elébe. És két hónapnyi zombilife után imádom :D

Csókpuszi pletykacica:
             

You May Also Like

3 comments

  1. Igen, sokszor érzem azt, hogy sablont kellene váltanom, mert ugyanolyan, mint Sáráé, és nem szeretném azt a látszatot kelteni, hogy majmolom/másolom őt, de még nem találtam meg a tökéletes kinézetet. :(
    Egyébként hasznos volt nagyon ez a bejegyzés, köszönjük!♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem az már egy nagyon-nagyon pozitív hozzáállás, ha ezt felismered és tudod :) Szóval jó keresgélést és szerkesztgetést, örülök, ha tudtam segíteni, ez volt a nagyon fontos célom! :))) <3 (Remélhetőleg a többi is hasznos lesz :D)

      Törlés
  2. Hát ez jó volt egynek :D várom a következőt ^^
    Sablon témához: én falnak megyek a rengeteg minimalista blogtól, persze vannak azok a személyek, akiknek jól áll, de a nagy többség csak a "menőség" miatt választ olyan sablont.

    Köszi, puszi:
    Dorka

    VálaszTörlés