University life (2.) - "must have" kollégium lista #konyha

by - augusztus 13, 2016

A múltkori bejegyzésem után sokan kértétek, hogy ha tudok, segítsek abban, hogy mit is vigyetek a kollégiumba, mire lesz szükségetek, és úgy alapjáraton jól jönne egy lista, hogy ne pakoljátok be az egész házat. Azzal nem árt tisztában lenni, hogy ahány kollégium, annyi fajtája, van, ahol a szobák egy közös térbe nyílnak, máshol a folyosóra. Megint akad, ahol a szobához fürdőszoba és konyha is tartozik, így igyekeztem egy univerzális összegzést végezni, remélem hasznosnak találjátok majd. 
Az az órisási előnye a kollégiumnak, hogy bátran kérhetsz kölcsön másoktól olyasmit, amire épp szükséged lenne. Bátran fordulj a többiekhez, akár a szobatársaidhoz, akár a szomszédokhoz, vagy a Facebook csoporthoz, egy légtérben és egy közösségben éltek, nem fogják leszedni a fejed :)

@neverhood @vsco
Ebben a részben a konyhai dolgokat listázom, mert úgy vélem, ez az egyik leginkább "mit vigyen a gyerek" kategória az újdonsült felsőoktatásba csöppent családoknál. Enned muszáj, és egy idő után főzni is fogsz, mert ráunsz a készkajákra és a péksütikre. Tapasztalat. Ha lehetőséged van hétvégéről hozni főtt ételt, az csodálatos, esztétikailag és higiénialig is érdemesebb néhány KISEBB dobozba pakolni őket. Azért hangsúlyozom a "kicsit" mert egy valamit meg kell tanulnod: nem a tied az egész hűtőszekrény! Többen osztoztok rajta, mindenki élelmiszerének be kell férnie, ráadásul kisebb dobozokba pakolva valószínűbb, hogy meg is eszed a tartalmát, nem pedig oda-vissza fagyasztgatod.
Amire még szükséged lesz:
- EGY serpenyő
- EGY lábos fedővel együtt. Hagyd otthon a kicsi-nagy, tésztás, leveses, stb. lábosokkat, pénz- és helypocsékolás, ráadásul nem Michelin csillagos étteremben főzől, hanem csak magadnak.
- EGY kés, EGY villa, EGY kanál, EGY nagy kés, KETTŐ teáskanál, utóbbi esetén nem kell annyit mosogatni.
- legalább egy bögre, de lehet 2-3 is
- egy fa- vagy keverőkanál
- tálca vagy egy jobb deszka, mert pl. ha a konyha a folyosód végén van, akkor könyebb arra minden mosatlant rápakolni, és nagymosást csinálni, mint egyenként oda-vissza járkálni.
- egy kisebb tál nasinak vagy müzlinek, tanulásnál és vendégek esetén jól jön.
- KETTŐ kisebb tányér, esetleg plusz egy mélytányér, ez megint csak az étkezési szokástól függ, de kettő tányér esetén is az a lényeg, hogy nem kell annyit mosogatni, mindig van egy tiszta és szebb tányérod.
- alufólia, jól fog jönni a megmaradt ételnek, vagy olyasminek, amit a hűtőben kell tárolni
- mosogatószivacs és mosogatószer (igen, bizony, mosogatnod is kell majd saját magadnak)
- minimum kettő, de inkább három konyharuha a minőségesebb fajtából
- zöldségpucoló

Élelmiszer közül:
- kis üveg olaj
- kis üvegben só, ugyanígy cukor és ételízesítő, esetleg bors
- kávé (sok :DDDD)
- tea 2-3 fajta, hogy ne unj rá
- egy csomag tészta, ha kifogynál a kajából, de megéheznél, amolyan tartalékba, sokféleképp felhasználhatod és S.O.S. vendégváró vacsit is összedobhatsz.
- BOR :D

Esetleg:
- néhány műanyag pohár, ha a régi vagy új barátaid átjönnének
- merőkanál
- vízforraló, de ezt beszéljétek meg a szobatársaiddal, mert egy szobára elég egy, és valakinek biztos akad otthon felesleges
- papírtörlő
- konzervnyitó
- tésztaszűrő

 
Amire nem lesz szükséged, vagy ha mégis, kölcsön tudsz kérni a kollégium valamely tagjától (értsd: csak akkor vidd, ha van otthon egy felesleges darab, egyébként nem éri meg venni):
- tepsi 
- sütőpapír
- húsfogó
- kenyérpirító
- liszt (ne álmodj, nem fogsz annyi sütögetni, meg tésztát dagasztani)

@neverhood @vsco
@neverhood @vsco
@neverhood @vsco
Ha tudtok még olyasmit, amire szükség lehet, írjátok le kommentben, segítsük egymást.
Hamarosan jövök a többivel. :)

You May Also Like

5 comments

  1. Én szerencsére (eddig) még nem voltam koleszos, de itthon lusta napokon mindig couscous csinálok magamnak. A rizzsel és tésztával ellentétben bőven elég betenni két percre a mikróban majd várni öt percet és kész. Leves kockás vízzel+ zöldséggel sós, cukor tejjel+ lekvárral édes kaja. Kis helyen is elfér, és piszok nehezen romlik :D

    Koleszos barátnőmim már előszeretettel használják, mióta megmutattam nekik.

    Sajnos az ára nem olyan olcsó egy kiló 8-900 forint körül van. De ahol nincs lehetőség főzésre ott szerintem érdemes beszerezni.

    Ölel Crystal

    VálaszTörlés
  2. Azta, ez eddig eszembe sem jutott. Köszi a tippet, mindenképp kipróbálom, általában nálam a csütörtök a "túlélőnap", épp ideje lesz ezen változtatni :)

    VálaszTörlés
  3. Tök jó viszontlátni a bögrét! :)) Egyébként, viccen kívül -és nem akarok senkit megrontani :D - felespohár sem árt, mert mi pl az ilyen bort meg hasonlókat simán bögréből toltuk (kicsit örülök, hogy már nem vagyok ilyen gusztustalan :D), de egy Jäger vagy pálinka...hát na :D Ja, és ne próbáljatok rezsón szalonnát sütni, ha tűzriasztós a szoba, mert még a portás is utálni fog...true story :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bögre nincs úgy megbecsülve, mint ez :D Mi annyit nem rövidezünk, de amúgy jogos, mondjuk arra jó a műanyag kispohár is.
      Nagyon ügyesek lehettetek :'D

      Törlés
    2. Jó ezt hallani/olvasni :D És milyen jól mutat a képeken :D
      Ja, hát...nagy égés volt, szó szerint :D Igazából nem gyulladt ki, csak füstölt, mint a jóélet, beindult a riasztó, ami leállította a liftet és a portásnak gyalog kellett feljönnie a 3.ra, nem volt egy nagy sportember...jól bemutatkoztunk, ez kb. az első héten volt :D Ah, régi szép idők :DDD

      Törlés