a kollégiumi élet 10 csodája

by - május 31, 2016

Kollégium. A pokol. A borzadály. A legnagyobb partik és a legkirályabb szobatárasak. Mindenkinek más jut róla eszébe. Sokan nem hajlandóak még megpályázni sem, mások csakis ott tudják elképzelni a főiskolás/egyetemi éveiket. Kollégium amennyi, annyi féle, kis közösség vagy hatalmas, több emeletes épület, három vagy 10 fős szobák, saját vagy közös fürdőszoba. A határ a csillagos ég, de mégis vannak olyan ismerős szituációk, amit mind átélünk, mint például

10. Mocskos konyha

Hétvégén nincs takarítás, úgyhogy vasárnap már brutális körülmények fogadnak a konyhában, ahova vígan bevágódsz terveid szerint hatalmas főzőcskézést csapni. Aztán a körülmények eltántorítanak, mocskos tűzhely, szemetesből kibuggyanó ismeretlen eredetű dolgok, a mosogatóban beazonosíthatatlan foltok, legtöbbször eldugult lefolyóval. Inkább gyorsan összeütsz valamit, mert az étvágyad is elmegy a látványtól. Aztán hétfőn persze csillog az egész, de akkor már nincs időd sem kedved hétfogásos vacsorákat alkotni.

9. Szobatársad pasija/csaja folyton nálatok lóg

Néhány alkalom még teljesen rendben van, még te is összehaverkodsz vele, szívesen látod, ha meg tanulni jön át, vagy sorozatot nézni, még nem zavar. De ha 24/7 ott eszi a fene a szobátokban, állandóan nyalnak-falnak a szobatársaddal, és alig várják, hogy elhúzz onnan, az már magasan a bosszantó kategóriába tartozik. Ha közben kiderül, hogy sem órára nem jár, sem dolgozni, csak YOLO-zik bele a nagyvilágba, na az a plafon. Persze, ha megbeszélnéd mindezt a szobatársaddal, akkor kitör a harmadik világháború.

8. Fürdőszobai tömeg

Ha nincs akkora szerencséd, hogy a szobádhoz külön fürdőszoba tartozzon, akkor bizony hamar megtanulod, melyek azok az időszakok, mikor még véletlen se menj tusolni, mert sem melegvíz, sem szabad fülke nem lesz. Ez legtöbbször a 19-22 óra közti időszak, de megint csak kollégiuma és embere válogatja. Ráadásul mikor már bemész, és valaki tusol, te viszont 10 perc alatt végzel, ő meg még mindig ott van, folyamatosan folyatva a vizet, na, akkor érted meg, miért fagy le a fejed hajmosáskor, lévén hideg vizen kívül más nem jutott.

7. Haj. Haj mindenhol.

A szőnyegbe taposva, a ruháidon, a mosdóban, a tusolóban, a felmosón, a porszívó végén. Mindenhol hajszálakat találsz mi idén még a hűtőnben is akadtunk egyre, hiába takarítasz, két nap múlva ugyanúgy csomókban áll az egész a padlón.


6. Party time.

Persze, hogy akkor van a legnagyobb buli a kollégiumban, mikor neked másnap életed legfontosabb vizsgája van. Az ajtón kereszül is beszűrődik a folyosón részegen tomboló kolitársaid lármázása, az üvöltő zenéről nem is beszélve, amitől még te érzed magad rosszul, amiért nem mehetsz kitombolni magad. Viszont tanulni sem tudsz, úgyhogy bármelyik oldalról is nézzük a dolgot, piszkosul megszívtad.

5. Nincs Wifi. 

Ó, a huszonegyedik század és a maga gyönyörűsége. Egy-két óráig még tartod magad, sikerül elfoglalni a netezésre szánt "szabadidőd", fél nap elteltével már bosszankodsz, egy nap internet nélküliség után pedig a hajad téped. Partnereid ebben a szobatársaid, és az unalmukban folyosón sétálgató egyéb kolleszosok. Ha pedig másnap fontos vizsgád van, vagy aznap netes, akkor aztán elszabadul a pokol.

4. Rendetlenség

Óó, hát ha valaki, én 18 éven át magyaráztam a bizonyítványom azzal, hogy engem a káosz éltet. Hogy a rendetlenségben találom csak a cuccaimat, vagy hogy azért nem pakolom el őket, mert úgyis szükség lesz rá. Aztán a sors a képembe nyomta a rendetlenség királynőjét szobatárs formájában, és azóta mindennek precízen-pontosan a helyén kell lennie. Szétdobált papucsok? Füzethalmok? Bevetetlen ágy? Aláírtad a halálos ítéletedet, drágám.

3. Szagok

Akárhogy szellőztettek, a kis helyet akkor is belakjátok, az ételek keverednek a test aromáival, plusz a szobatársad kint hagyja a penészes kajáját az asztalán. Vagy ontja magából a cigarettafüstöt. Vagy részegen hazaállít, alkoholszagban fürődve. Vagy egy alkalommal elhasznál fél tubus dezodort, csak hogy biztos megfulladj a közelében. 

2. A fürdőszobai nedves kilincs

Brr, még az emlékétől is borzongok. Az érzés, mikor lenyomod a kilincset, és érzed, hogy az előtted levő hátrahagyta rajta nyomát. Csak reméled, hogy a megmosott vizes keze az, nem pedig más, beazonosíthatatlan biológiai végtermék.
Ugyanez igaz a WC ülőkére is. A kollégium nem a higiénia legjobb példája.


1. A szobatársak

Bizony, ha kollégista vagy, soha nem vagy egyedül. Még ha egy hétvégére magadra is hagynak, a cuccaik akkor is körülvesznek, emlékeztetve így nem oly magányos létedre. Kifoghatod a legkirályabb arcokat, a partikirálynőket, a szerényeket és a rendeseket, a bunkókat és a flegma picsákat is. Utóbbiak a kedvenceim, nem váltottunk könnyes búcsút, ennyit mondhatok. Egy biztos: össze kell szoknotok. Mind éltek egyfajta életet, ez vagy kompatibilis a másikéval, vagy egyáltalán nem összeegyeztethető. Generációs különbségek, kari változatosság, életfelfogás, és még órákig sorolhatnám. Ha ezt nem bírod, akkor válts lakásra, vagy csövelj a híd alatt, vagy...
Ráadás: azt hiszed, a legjobb barátnőddel szuper szobatársak lesztek? Álomvilágban élsz.

+1 Mikor év végén hazapakolod az összes cuccod, és fogalmad sincs, mit hova tegyél, mert már külön választottad az otthoni és az egyetemista életed. Írom ezt úgy, hogy két lépést lehet jelenleg tenni a szobámban a dobozok és táskák torlasza miatt. Soha nem pakolok ki, sohaaa.

You May Also Like

0 comments