University life - Novemberi nyugi tippek

by - november 26, 2016


Ha november, akkor totális fejetlenség az egyetemen. Beadandók, zárthelyik, gyakorlati anyagok leadása, de közben a Karácsonyi ajándékokat is ki kellene találni, plusz a vizsgaidőszakot is meg kellene szervezni. Számomra a november mindig teljes pánikban rohan el. Azt hitted, egyedül vagy ezzel? Hahh, mind ebben a pokolban úszkálunk. Ehhez próbálok néhány tippet adni, hogy ne veszítsd el a józan eszed már a vizsgaidőszak kezdete előtt. Hidd el, arra a néhány megmaradt normális agysejtre még nagyon nagy szükséged lesz akkor, mikor a tanár keresztkérdésekkel próbál megbuktatni a kis cuki.
Nálam beváltak, remélem ti is hasznosnak érzitek majd.

Legyen egy nap(szak), amikor nem tanulsz

Mi? Hogy? Hogy képzelem? Nem tanulni, mikor minden perc csodát tehet? Márpedig komolyan gondolom. Nálam ez mindig a péntek délután. Miután hazautazok a hétvégére, eszem ágában sincs a tankönyvek és jegyzetek közelébe menni, nehogy valami fertőző betegség folytán mégis magába szippantson a tananyag. Az a délután csakis az enyém, vagy esetleg megosztva a könyvekkel és a barátaimmal.
Komolyra terelve a szót: legyen a héten egy olyan időszak, mikor csak magaddal foglalkozol, és messze hanyagolod az egyetemet. Arcmaszk, körömfestét, vagy forró teával bekuporodni a takaró alá egy izgi könyvvel, esetleg beülni egy cukrázdába a legjobb barátnőddel. Egy kis feltöltődés minden nehéz hét után kell, ami erőt adhat a következő teljes káosszal kövezett héthez.
@weheartit @Sarah_vds @Beyondthestars21 @None707
Rendszerezz

Ebben béna vagyok, soha nem tudtam tervezni se beosztani az időmet, de! Írj fel minden időpontot: zh, beadandó határidő, prezentáció, csoportmunka találka, karácsonyi bevásárlás, fodrász, kedvenc könyved megjelenése, stb. Ne össze vissza cetlikre, hanem lehetőleg naptárba, vagy egy jó határidőnaplóba, ami MINDIG  a szemed előtt van. Könnyebb havi beosztásban átlátni, mire mennyi időd van, és úgy változtatni rajta, ha arra szükség van. fogsz egy párszor
@weheartit
Oszd be az időd

Hasonlóan az előzőhöz, ez sem megy.
Ha én kitalálom, hogy ma 10 oldalt akarok tanulni, akkor abból kettő se lesz. Hidd el, azzal nem leszel előrébb, ha megígéred magadnak, hogy este 7-ig megtanulsz egy fejezetet, mert akkor folyamatosan az órát fogod lesni. (megint csak tapasztalat). Ülj le, nézd át, melyik anyag ismerős, melyik kevésbé, és az alapján gondold végig, mennyi időre lesz szükséged - majd adj hozzá még 2 órát. :D Ha túl szigorúan akarod tartani a keretet, akkor még azon is stresszelni fogsz, hogy nem sikerült a célkitűzésed.
Azt pedig sose felejts, hogy VAN IDŐD! Mindig lesz. Nem a percek határozzák meg az életed (csak kicsit), hanem az, hogy mennyire hatékonyan tudsz tanulni.
@weheartit @filenya_vip   @fedorischevaar @ShaeKng
Relaxálj
 
Ha végleg kezd kicsúszni a talaj a lábad alól, lépj egyet hátra. Kapcsold ki a netet, ha csak pár percre is, gyújts gyertyát, esetleg vegyél forró fürdőt. Az is segít, ha csak elmész egyet sétálni. Lepd meg magad sütivel. Pakolj össze az asztalodon. Hajtogasd össze a szekrénybe dobált ruháidat. Vagy csak vegyél néhány mély lélegzetet. Csinálj bármit, amihez nem kell az agyad "használni". 10 perc nyugi mindig jót fog tenni tanulás közben. Ha folyamatosan csak a jegyzetek fölé görnyedsz, órákig, fele sem fog megmaradni annak, amit tudnod kellene.
@weheartit @tamaraesp20105 @princessrosanna @guodein
Ne égj ki
 
Ez nem a vizsgaidőszak, hogy három kávét igyál egy nap, és két órákat aludj. Annak tűnik, de ha már most lefáradsz, azt márciusig nem hevered ki, és csak a saját szervezeted cseszed szét. Ne feledd, hogy mivel még óráid vannak, ott is összpontosítanod és teljesítened kell, arról nem is beszélve, ha esetleg gyakorlati tárgyként pl. laborod van, nem lenne túl szerencsés felrobbanni egy apró hiba miatt. Tanulj és tuningold magad - de ésszel. 
Ahogy én csinálom: csak sötétedés után és éjszaka tudok tanulni, ezért mindig a beadandóval kezdek, mert ha azzal végeztem, sikerélményem van, és ad még pár óra löketet a tanuláshoz is. Egy kávé este hétkor, és hajnal kettő körül már álmosodok, ergó húzok aludni, reggel pedig nem akkora kínszenvedés felébredni.
@weheartit @Michaelleh @blackpoppies
Kérdezz 

Ha valami nem világos, kérdezz. Ez az élet összes területére igaz, az egyetemre meg pláne. Pont a november az, mikor hirtelen mindenkinek teljesen sötét lesz az addig leadott anyag szóval szabad a menyasszony kérdezgetés. Lehet, a tanár köcsög lesz, de legalább megpróbáltad. Lehet, hogy a TO-s néni elküld a fenébe - de legalább megpróbáltad. Lehet, hogy a portás sem tudja, hol a terem, amit keresel (mert valószínüleg alapból rossz épületben vagy :D) - de nem rajtad múlt, mert  megkérdezted. 
@weheartit @watsoncrenshaw @chemicalgarden @barb_mr  
Ne vedd véresen komolyan az életet
 
Nem fog összeomlani a világ, ha valami nem sikerül elsőre. Ha valamit megtanulsz az egyetemen, akkor az a lehetőségek tárháza. Persze nem a végtelenségig, de teljesen felesleges minden beadandóra, vizsgára a maximálisnál is többet kihozni magadból. A maximalizmusodat úgy tapossák el, mint a legyet a falon, szóval vegyél vissza. Lehet jót nyújtani, és magadnak bizonyítani, célokat elérni, de nem az egészséged kárára. Ráadásul barátaid sem lesznek, ha a négyesed miatt panaszkodsz, míg a szak háromnegyede épp, hogy átjutott kettessel a vizsgán.
@weheartit @eltayh
Ti mit tesztek annak érdekében, hogy túléljétek a zárthelyi időszakot és ne kattanjatok be idő előtt? Írjátok le kommentben itt, vagy a Neverhood's Diary Facebook oldalán :)

You May Also Like

0 comments