YA klisék, amiktől a falra mászok - XMAS EDITION - NEVERHOODMAS '17

by - december 10, 2017


A tavalyi év sikere után idén újra NEVERHOODMAS-szal "hangolódunk" az ünnepekre amolyan neverhoodosan: 10 dolog, diy, könyves és egyetemista témák, és még sok minden a nagy telezabálós ünnep érkezéséig minden hétvégén. 

Nem ennek indult, de erősen hozzám tartozó sorozattá nőtte ki magát a klisélistám ebben az évben, így méltóképp igyekszem tovább bővíteni a kicccccsaládot a karácsonyra hangolt kiadással. 

Azt azért hozzátenném, hogy rohadtul nehéz dolgom volt, mert 1. konkrét karácsony témájú könyveket nem is olvasok, 2. elég kevés YA foglalkozik a karácsonnyal. De azért ügyes voltam, és a mélyére ástam minden nyeh kategóriának, szóval nem maradtok XMAS EDITION nélkül.

Enjoy!
A hősszerelmes felbukkan az ajtóban hóeséssel a háttérben

Ez volt a legelső, ami eszembe jutott, és még csak túl sem kellett gondolnom a szituációt. Tutira egész könyvön keresztül húzta-nyúzta egymást az "együtt kell, hogy legyünk, csak mégse, de talán na, aztán köcsög vagy, úgyhogy nem" párocska. Aztán láss csodát, a legvégén tutira szenteste, enyhe hóemberként megjelenik a másik házában, és egymás nyakába borulva karácsonyi csodaként szerelmet vallanak egymásnak. Ez mind szép és jó és űberromi nyalifali, de saját magamból és a családomból kiindulva mi tutira ki se nyitnánk azt a retkes ajtót a szentestés kajálás közepette.  
Aki akar valamit, majd visszajön emberibb időpontban. Ámen.

Tutira sírnak egy sort, hogy nincs fehér karácsony

Ez amúgy nem csak YA klisé. Ez maga az élet. Azt hihetnénk, hogy pont  a könyvekben lenne fehér, szép havas Karácsony, pedig a legtöbb könyv, ami az ünnepet érinti, vagy a mediterrán érában játszódik, vagy az USA dél-nyugati részén, ahol megint nem ismert a hó fogalma, esetleg simán csak még egy indok, hogy az amúgy is mindenen nyavalygó főszereplő lányunk valamibe még belekössön. Tapsoljuk meg a globális felmelegedést érte együtt, 1-2-3, hurrá.
A nagy titkok kiderülése 

Kicsit hasonlít az elsőnél említettnél, azonban itt inkább a családot hoznám fel témának. Sok YA könyv ugye problémás szülőkkel való hátteret mutat be (szóljatok, ha nem így van, de eskü én mindig ezeket fogom ki), és tutira a Karácsony szent ünnepén borulnak össze békében a szülők, vagy magyarázzák el a kölköknek, hogy jobb lesz ez így, az meg egy könyvnyi lázadás után egyik pillanatról a másikra békére lel, lenyugszik és még majdhogynem örül a szülei offolásának. Mármint, csodák léteznek, karácsonyiak meg pláne, de azért nem kell a pszichológusi diploma a kezembe (de amúgy nagyon kellene, akarom azt a cetlit nagyon a jövőben) , hogy tudjam, azért ez nem pontosan így működik drága romantikus lelkek.

A főszereplő nem azt kapta ajándékba, amit szeretett volna

Mert hát a szentem egy Mazzerattit akart, erre csak egy Milkát kapott. Őt nem érti meg senki, őt nem ismeri senki. Pedig ő szépen elmondta, hogy mit akar. Ez leginkább azokban a könyvekben jelentkezik, ahol az apuka neveli a lányt, fiút, vagy gyereket (liberalitás felsőfokon), és persze az apukák olyan csúnya, gonosz teremtmények, akik csak plüssöket meg zoknikat tudnak venni a már nagy és okos lányuknak. Valahogy az apukák a könyvekben annyira klisések, vagy csak én érzem így?

Valakitől tutira pulcsi lesz az ajándék

Nagyszülőktől, nagynénitől, tesótól, szülőktől, szimpla száz éve látott rokonoktól... valaki valakinek tutira pulcsit ad. Nekem kettő kérdésem lenne ezzel kapcsolatban: 1. hogy az istenbe találja el egy ember a másik méretét (ez tényleg komoly kérdés, valaki help me, rohadt béna vagyok) 2.  mennyire klisés megnyilvánulás már klisés pulcsit adni egy klisés YA könyvben?!
Mivel kevés olyan könyvet olvasok, ami a Karácsonyt is magába foglalja, így ennyit tudtam egyhúzóra összeszedni, de persze ez MESSZE nem a legtöbb. Az én hibám, ünnepekkor igazán olvashatnék ünnepi könyveket zúzós apokaliptikus csodák helyett. 
Szóval legyetek oly drága szívek, hogy a komment szekcióban segítsetek kibővíteni ezt a listát. Hálám üldözni fog titeket a hátralevő évben :D

BLOGHÍREK: A Neverhood's Diary FACEBOOK oldalán nyereményjáték tart, szóval tessék hamar jelentkezni rá, nagyon cuki dolgokat dobtam a csomagba, és nem kell túl sokat tenni érte, szóval hajrá.

A Neverhoodsmas robog tovább Karácsonyig, Instán pedig Instastoryban követhetitek leginkább, épp merre járok.

Eldőlő csibekarácsonyfa:

You May Also Like

0 comments