University life - Hogyan NE menj totális csődbe?

by - szeptember 17, 2016



Saját tapasztalat alapján mondhatom, minden szeptember a mélyszegénységet jelenti a számomra, mintha nyáron elfelejtettem volna beosztani a pénzem. Ott a halomnyi befizetni való, kollégium, tanszerek, piperecuccok, meg azért néhány új ruha, az őszi könyvmegjelenésekről nem is beszélve... Néhány hétig élhetek étel nélkül, ugye?
Néhány tanács megfogadásával nem csak a szeptembert, de az egész tanévet túlélhetitek úgy, hogy talán még spórolni is tudtok. 



Étkezz minőségesen!

Nem azt mondom, hogy a szójatejes biomüzlidet becsomagolva járj órára, vagy minden nap járj reformétterembe. Akkor valószínűleg azt írtam, hogy étkezz egészségesen, ami tök jó lenne, csak nem mindig engedheti meg magának az ember.
Az én tanácsom inkább az, hogy minőséges, finom ételeket egyél, mert ehetsz péksütit is reggel 8-kor, 10-re megint éhes leszel, így elmész, és veszel még egy péksütit, de azért néhány órával később ebédelni is kellene, szóval elmész egy pizzáért és így tovább. Sajnos a péksütemények még mindig gyorsabban elérhetőek és olcsóbbak, mint néhány gyümölcs, így egyértelmű, hogy sokan az előbbiért nyúlnak inkább, ami idővel a pénztárcádon és a kissé el-Kardashianozódott hátsódon is látszódni fog. Nem kell a legdrágább élelmiszereket vásárolni, sőt, de nem kamu, tényleg sokat spórolhatsz egy otthon elkészített finom szendviccsel, vagy dobozolt rizibizivel, vagy akár már az is nagy előrelépés, ha termoszban viszed a kávédat. Legyen egy napi rutinod, hogy mikor reggelizel, mikor ebédelsz, mikor vacsizol, aztán a többit az órák és az egyéb elfoglaltság beosztja. 

@weheartit @pinkheart_ @mer_maiid @ifofi
Tanszerek

Igen, én is imádom a #studyblr-ös képeket, hihetetlenül motiváló tud lenni egy-két kép, de ettől függetlenül nem rohanok a jegyzetboltba. Nem lesz szükséged hatmillió tanszerre, még ha a képek ezt is sugallják. Nem a tanszerektől, jelölőcimkéktől, színes celluxoktól fogod megtanulni az adott anyagot. Ha van egy sárga szövegkiemelőd, az szuper, használd el, majd vegyél egy újat akkor, ha emez már kifogyott. Teljesen felesleges öt ugyanolyan szövegkiemelő, csak a helyet foglalja az asztalodon, és annak a négynek az árán tudsz sokkal fontosabb dolgot is venni.
"Van már, de nézd, ez milyen cuki!" típusú gondolatokat is el kell felejteni, ez nem az általános és a középiskola, itt nem nagyon érdekel rajtad kívül senki mást, hogy milyen állatkás, szivecskés, emoji-s (emojis? emodzsis? ahh, utálom ezeket a magyarosított angol szavakat) tollad van, és te is három nap múlva ráunsz.
Annyi tanszered, füzeted, post-ited (na, itt a másik, irgumburgum) legyen, amennyi feltétlenül szükséges, amibe még nem fulladsz bele, és amitől még nem repkednek ki tízezresek a pénztárcádból.
Egyéb pro tipp: érdemes körbejárni a várost, mert hatalmas különbségek vannak a tanszerboltok közt, nem biztos, hogy pont az egyetemi épület melletti a legdrágább, ahogy az sem, hogy a város széli a legolcsóbb. Sokszor ezer forintos különbségekbe is bele lehet futni, ami egyetemista szempontból nézve nagyon sok.
@weheartit @cryxmikey @sefosy
Diákmeló

Őszinte leszek: konkrét, mindennapos melóról nem tudok beszélni, de hétvégi, meg alkalmi (nem félreérteni) munkákat már vállaltam azért, hogy a következő havi koli díjat ki tudjam fizetni, mert az adott félévben semmilyen ösztöndíjat nem tudtam megkaparintani (fogytam is hét kilót abban a néhány hónapban, instant fogyókúra az idegesség kiegészítőjével). Tudom, hogy sokan kénytelenek ilyen-olyan melót vállalni, hogy valahogy fenntartsák magukat, de fontos, hogy meghúzd a határokat. Tanulni akarsz? Jó eredményt? Mennyit tudsz még egészségesen bevállalni? Egy éjszakai raktárpakolós műszak után képes leszel másnap több órát végigülni - nyitott szemmel?
A diákmelós irodák egyre több és szerteágazóbb munkákat hirdetnek, a rugalmas időbeosztásútól a kötött éjszakaiig. Ami az ilyen ügynökségek mellett szól, hogy biztos hátteret adnak neked, jogilag is biztosítva vagy valamennyire és ha váltani akarsz, velük meg tudod beszélni. DE! Nem feltétlenül kell az első ilyen helyre bejelentkezni, ugyanis a tagsági díjak ügynökségenként hihetetlenül eltérőek lehetnek, és nem hinném, hogy bármelyikőtök is szívesen adná vissza azt a pénzt, amit szenvedve megkeresett. Legyetek nagyon körültekintőek, érdeklődjetek és kérjétek ki ismerőseitek véleményét az adott hellyel kapcsolatban
Ha pedig a magatok útját járnátok, akkor lessétek a hirdetéseket, plakátokat, "pultost keresünk" és egyéb kiírásokat a városban vagy az interneten.
Egy meló sem ér annyit, hogy a tanulmányaitokat és az egészségeteket tönkretegyétek, ezt mindig tartsátok szem előtt.

@weheartit @apollvn @isabelle_el @liska_alice  
Turkáló, alias Second Hand



Szinte várom, hogy a Háda, vagy bármelyik minőségesebb turkáló megkeressen és a nagykövetévé válasszon, mert szerintem nincs még egy olyan ember, aki ennyit vásárolna a nevezett üzletben, mint én. Bátran és mindenféle szégyen nélkül kijelentem, hogy már évek óta nem vásároltam plázában, ázsiaiban vagy nagy nevű helyen, a szekrényem háromnegyede turkálóból való cuccal van feltöltve, és nem is hamar szándékozok ezen változtatni. Sokakban még mindig az a kép él, hogy a turkálóban szakadt, piszkos, idejét múlt darabokat találni. Nekik üzenem, hogy rossz helyre járnak.
Imádom azt az egyediséget, amit a turkáló adni, hogy nem fog velem az utcán minden harmadik emberen szembejönni velem ugyanaz a póló, és hogy megannyi stílushoz tud az üzlet alkalmazkodni. Ha megnézem a ruháim címkéit, akad a Marks&Spencertől kezdve az F&F-en át a teljesen új (még az eredeti ár is benne volt) Tally Weijl-ig minden, az igazi ár töredékéért. Lesni kell az akciókat, a szezonvégi kiárusításokat, az árucserét, mert ezekben az esetekben háromezer forintból legalább 7-8 új ruhadarabot lehet beszerezni (anyuval ez az eddigi rekordunk :D) amik tiszták, egyáltalán nem kopottak és nagyon csinosak. Ebből pedig egyértelműen lejön, mennyit meg tudsz takarítani anyagilag.
Vannak olyan turkálók is (nálunk sajnos azóta bezárt, pedig heti szinten mentünk barátnőmmel), ahol a hét elején az összes ruhadarab 800 forint, majd minden nap levesznek belőle egy százast. Így történt, hogy az őszi kabátomat 300 (! nem, nem hiányzik még egy nulla) forintért vettem.
Szóval ha valamin spórolni akartok, akkor egyértelműen ajánlom a ruházat kategóriát. 
@weheartit @angelswalk @dayndp @carme_arnau  
Bulik - legyen, ne legyen?

Naná, hogy legyen. Néha muszáj kiadnod a stresszt, közösségi életet kell élned (nem csak a neten) és úgy alapjáraton ismerkedni, emlékeket gyűjteni nem pedig veszíteni és élményekkel gazdagodni.
De nem minden este.
Fogalmam sincs, hogy csinálják azok, akik minden este ötezer forintokat passzolnak csak úgy el koktélokra, belépőkre, és minden egyébre. Valószínűleg nagyon jó májuk és szervezetük lehet, meg jó kis anyagi hátterük. Nekünk, földi halandóknak ez kissé nehezebben megoldható, de itt is kitérnék egy lényeges dologra.
Nem fogok álszenteskedni, és azt mondani, hogy az alkohol rossz, fúj, én nem iszok, egészségtelen stb. Magyar ember szeret inni, lényegtelen, hogy borra sört, vagy pálinkára vodkát. A lényeg az alkohol, csak sajnos sokszor az egyetemisták is inkább a pacsuli szerű legalja italokat veszik meg, amibe rejtély, mit tettek, mivel hígították fel, és milyen hatással van a józan ítélőképességre.
Ezért azt ajánlom, vedd meg a kicsit finomabb sört, a középkategóriás kannás bort (Dankó), adjátok össze a pénzt egy kellemes töményre, vagy vegyétek háznál a pálinkát. A szórakozóhelyeken gyakran elszállnak az árak, két dl-ért néha annyit kell fizetni, mint egy egész üvegért. Nem nehéz kitalálni, melyikkel jársz jobban, és melyik után marad még pénz a tárcádban.
@weheartit @fer4Infinity_ust

Tanulj és pályázz

Bizony, nem maradhat ki a listából. Egy jó tanulmányi átlag után kapott ösztöndíj hatalmas vagyonnal ér fel. De akkor sem kell elkeseredni, ha valamiért nem jött össze. Számtalan pályázat és ösztöndíj lehetőség áll rendelkezésre, sajnos sokról én is csak utólag értesülök. Mindent meg kell próbálni, ne legyetek lusták a papirológiával. Egyik szobatársam ösztöndíjakból havonta képes volt 180 ezret összepályázni, ami több, mint néhány munkahelyi fizetés. Szerintem ehhez nem is kell túl sokat hozzáfűznöm. Akkor sem kell elkeseredni, ha az egyik éved gyengébben sikerül, de mindig add meg magadnak a lehetőséget azzal, hogy beadod a papírokat a meghirdetett ösztöndíj-pályázatra.

Ezek azok a tippek, amelyeket saját tapasztalat alapján tudok ajánlani. Van esetleg nektek is valamilyen spórolási, vagy egyetemista-életmód tippetek? Írjátok le kommentárba, imádom olvasni a hasznos ötleteiteket :)





You May Also Like

1 comments

  1. Szia!

    Nos, végre ideértem én is, éljen a hirtelen tanulmányi szünet. Ez egy fantasztikusan hasznos bejegyzés lett, köszönöm a sok kollégista és gólya nevében is, majd emlegetni foglak a szobában, hogy érdemes rád hallgatni. Egyet tudok érteni minden sorral, és büszkén jelentem, hogy - ha az étkezést eddig itthon oldottam is meg, lévén középiskola - a többi dolognak már eddig is így álltam neki, most meg aztán különösen. Én is turkálómániás vagyok, az őszi kabátomat ugyan pont egy nullával többért vettem, mint te, de eredeti címkés volt, és így is ötödáron jutottam hozzá. :) A bulikról meg, jaj, hogy bírják a "mai fiatalok"? Én már a gondolatától is rosszul vagyok, hogy minden este party hard...

    Szép őszi időt! :)

    Trixi

    VálaszTörlés