Jennifer A. Nielsen: The False Prince - A hamis herceg

by - szeptember 28, 2016

Alig hiszem el, hogy végre megtört a jég, és nem egy agyongyalázós bejegyzést kell írnom. Sage magasan az egyik kedvenc karakteremmé vált pillanatok alatt, és nem csak az utóbbi időben, hanem a valaha olvasott könyveim közt is. Vigyázat, tömény ömlengés következik, aki nem bírja a pozitív gondolatokat, annak még van esélye abbahagyni a bejegyzés olvasását.
@weheartit @liaerie @elisa_woodie @Yumemie  
Már maga a cím is sokat elárul a könyvről: Hamis herceg. Conner, a nemes hihetetlennek tűnő, de nem is olyan rossz ötlettel áll elő: egy árva úgyse hiányozna senkinek, így Carthya néhány árvaházából magához vesz egy-egy fiút, hogy az eltűnt (és halottnak hitt) herceghez hasonló előkelőséget neveljen belőlük. A módszerei gyakran kegyetlenek, de a célja egyszerű: megakadályozni a polgárháborút és egy báb mögött élvezni az igazi uralmat. Sage is a keze közé kerül, akinek marhára semmi kedve ehhez az egészhez. Lázadó, de hihetetlenül eszes és ügyes, valahogy mindig képes úgy alakítani a dolgokat, hogy ő jöjjön ki sikeresen az esetből. Két másik fiúval, az ügyes Rodennel és az okos Tobiassal kellene megküzdenie Conner kegyeiért és a trónért, a három fiúból csak egy lehet Carthya frissen előkerült hercege. A többire halál vár.

Hát úúúúristen, mekkora alapsztori már ez! Nagyon, NAGYON régóta várólistás már a drága, de a cuki egyetemi könyvtárunk volt olyan aranyos, és megszerezte nekünk az egész trilógiát a nyáron, úgyhogy szépen haza is vittem magammal az első kötetet. Őszinte leszek, nem számítottam ilyen komoly és enyhén beteg könyvre, valahogy mindig az volt az érzésem, hogy ez valamilyen gyerekeknek írt mese lehet. Mármint gondoljatok bele, az árvaházból kihozott kisfiút magához veszi egy jótét köcsög lélek, és herceget nevel belőle. Happy End. Na, ezt a sztorit Jennifer A. Nielsen szépen addig ütögette, míg egy tátott szájjal olvasós könyvet nem hozott létre. És ez csak az első rész!
Ami elsősorban megragadott, az az írásmód. Valószínűleg hálásak lehetünk a jó fordításért is, de tény, hogy kellő aprólékossággal és szépséggel, megfelelő felépítéssel és mégis könnyed hangvétellel van megírva. Egy pillanatig sem éreztem az írónőt, végig elhittem, hogy Sage meséli el a történetet, ami plusz pont, szeretem, ha ennyire elmerülhetek az olvasásban. Lehet, hogy 15 évesekről van szó, de a könyv messze idősebbeknek íródott. Nem 18+-os, semmi perverzió, de ahhoz, hogy megértsük a lényeget, levonjuk a tanulságot, és átérezzük, mekkora dolgok is forognak kockán, kell a józan, érett fej.
@weheartit @AssassinOfThedas @AK_SF @AliyahwithFlawless
Szereplők:
Sage, Sage, Sage. Bármi történjen, nekem mindig Sage marad. Az eszem megáll, mennyire fifikás és okos, körültekintő, és mennyire frappáns visszavágásai vannak. Kisfiúnak tűnhet a könyv elején, a végére kénytelen nagyon felnőni, az a pár nap nagyon gyorsan megedzi. És ha jól sejtem, a megedzettből később meggyötört lesz. Ne hisztizzen, és magasan a top kedvencek közt marad.

@weheartit @YateemDil @__Valerie_ @etherealush
Tobias és Roden. Fúúha. Fejezetenként változott a jófiú-rosszfiú felállás, és ezt a írónő bravúrosan csinálta. Nem tudtam egyiket sem igazán megszeretni, vagy megutálni egészen az utolsó fejezetig. Roden hűségesnek látszó, vagy Tobias törekvő törtetése fog-e végül nyerni a kettőjük, sőt háromuk közti csatában? Ezt nem árulom el, mert egyikük sem olyan egyszerű, amilyennek tűnnek.
@weheartit @princess_of_hannia @frozen_eye
Mott. Ó, igen, ő azért az idősebbik férfinem képviselőjeként már megdobogtatta a szívem. Nekem ő valamiért egy vikingre sikerült, pedig a leírás egy fekete, kopasz, kigyúrt állatot képzeltet velünk. Nem jött össze :D Védelmező, de kegyetlen is egyben, és az, ahogy Sage-hez, illetve az élethez viszonyul, igazán megfogott. Több Mottot akarok és rohadtul ajánlom az írónőnek, hogy ne merészelje a későbbiekben megölni.
@weheartit @Lena_zakharova @anothermethesameme
Conner. Fúazanyját. Aránylag pozitív szereplőnek indult, és sokáig azt hittem, hogy ő a bölcs és nyugodt atyáskodó fiatalember lesz. Aha, hát nagyon nem. Rafinált, az biztos, de hogy eltévedt agyban, az is garantált. Nagyon beverném az arcát, de... de ott az a de. Az a tipikus rohadék, akit nem tudsz teljesen szívből utálni, mert van értelem a mondatai mögött. Nem is tudtunk meg túl sokat róla, csak a tervéről,  szóval ilyen téren várok még egy kis vérfrissítésre.

Imogen és Amarinda eddig nem nyűgözött le a női karakterek közül, ha az írónő bedob valami szerelmi háromszöget, kitérek a hitemből. Eléggé üresek még szegénykék, remélem idővel kapnak egy kis életet a szerény szolgáló és a szomorú hercegnő külső helyett.
@weheartit @rax_70 @Bellae0 @busrapolad183
Valaki biztos lát hibákat, engem speciel pont nem érdekeltek, túlságosan tetszett ahhoz, hogy apróságokon fennakadjak. Élményt adott, megdöbbentett, és mindenképp magas elvárásokat állított elém a többi résszel kapcsolatban. A csattanók csattantak, a váratlan fordulat számomra meglepő volt. Igen, tudom, tiszta óda lett az egész értékelés, de ha úúúúúgy tetszik! :D
Ajánlom ám, de rendesen.

Borító: kicsit ez is a mesekönyvre húzott, de egyébként nagyon kreatív, és szépségesen kék. 

some quotes:
"– (…) A karddal elboldogulsz?
– Persze. Főleg, ha az ellenfelemnél nincs."

"– Az apám egyszer azt mondta, tanult ember is lehet idióta, mint ahogy tanulatlan is lehet bölcs."

"– Könnyebb lesz elfogadnom a halálom, ha tudom, hogy senki másnak nem fog fájni.
– Ha senkinek sem tudsz fájdalmat okozni, akkor olyan sincs, akinek örömet szerezhetnél."
 
"Van egy régi mondás Aveniában, ami szerint „Pusztán az, hogy nem zúdul a jégeső, még nem jelenti azt, hogy nem is esik”."

" – Te nem hiszed, hogy lehetséges?
– Az, hogy lehetséges, nem jelenti azt, hogy bölcs dolog is."

You May Also Like

0 comments